In het “Besluit houders van dieren” van 4 juni 2014 staat o.a. vermeld:
- De bewegingsvrijheid van een dier wordt niet op zodanige wijze beperkt dat het dier daardoor onnodig lijden of letsel wordt toegebracht;
- Een dier wordt voldoende ruimte gelaten voor zijn fysiologische en ethologische behoeften.
Nu ga ik ervan uit dat iedereen de beste bedoelingen met zijn paard heeft en je vaak afhankelijk bent van de eigenaar van de pensionstal, maar als je dit besluit leest, kun je een stal interpreteren als een hok waarin het paard wordt beperkt in zijn bewegingsvrijheid. 20 uur per dag stilstaan is geen uitzondering, en als je beseft dat paarden in het wild gemiddeld 20 tot 30 km!! per dag lopen lijkt een stal een behoorlijke beperking. Bovendien heeft een paard hier geen ruimte voor zijn fysiologische en ethologische behoeften zoals zo mooi in het besluit vermeld, immers krijgt het paard een onnatuurlijk dieet voorgeschoteld op stal en kan het paard zijn natuurlijke gedrag niet uitoefenen.
Dit kan zich uiten in allerlei “stalondeugden”. De term “stalondeugden” klinkt vrij onschuldig, maar is dit niet. Een betere benaming is dan ook stereotype gedrag, Stereotype gedrag is een handeling van een dier, wild of gedomesticeerd, wat vaak voortkomt uit stress en verveling. De dieren maken dan monotone bewegingen. Denk hierbij aan kribbebijten, luchtzuigen, weven, onderlip flapperen, etc.
Veel gezondheids- en hoefproblemen bij gedomesticeerde paarden zijn te voorkomen wanneer het paard wordt gehuisvest in een omgeving dat beter past bij zijn biologie.
Wat dan wel?
Jaime Jackson heeft tijdens zijn onderzoek naar de wilde paarden veel informatie verzameld over het gedrag en de voortbeweging van kuddes wilde paarden. De lessen die hij hieruit heeft geleerd, heeft hij vertaald naar een concept: Paddock Paradise.
Paddock Paradise is een revolutionair model voor het veilig en natuurlijk huisvesten van paarden. Het doel van Paddock Paradise is paarden te stimuleren tot het instinctief vertonen van natuurlijk gedrag en beweging. Bovendien werkt een Paddock Paradise preventief tegen moderne welvaart ziektes als hoefbevangenheid, insulineresistentie, PPID, etc., doordat je op deze manier de grasinname kunt beperken en je paard een meer natuurlijke voeding aan kunt bieden.
Paddock Paradise is toepasbaar op vrijwel elk terrein ongeacht vorm, grootte en/of klimaat en is geschikt voor elk ras, ongeacht waar het paard voor gebruikt wordt. Er zijn praktijkvoorbeelden van een track op een halve hectare. Door de track te voorzien van verschillende soorten ondergrond worden de hoeven van het paard blootgesteld aan natuurlijke slijtage.
Paddock Paradise
Dit is de Nederlandstalige versie!
Bestel nu
Het boek Paddock Paradise staat vol met inspiratie waar je direct mee aan de slag kunt!
De lessen die Jaime tijdens zijn onderzoek heeft geleerd uit het wild heeft hij vertaald naar dit boek.
BestelHet basisconcept is het aanleggen van een track langs de rand van je weiland. Door hooi op verschillende punten aan te bieden wordt het paard gemotiveerd om te bewegen.
Verder kun je de track interessant maken door het aanleggen van bijv. rolplekken, een schuilmogelijkheid, een waterpoel waar ze kunnen drinken en afkoelen in de zomer, obstakels waar ze omheen of overheen moeten, etc.
Voorkomen is beter dan genezen!
Nu steeds vaker blijkt dat weidegang veel gezondheidsproblemen veroorzaakt, is Paddock Paradise een perfecte manier om preventief uit de problemen te blijven. Ook als revalidatie centrum is een Paddock Paradise zeer geschikt. Veel problemen als zomereczeem, hoefbevangenheid, insulineresistentie, etc. verdwijnen op den duur.